Maandag 15 mei 2006 - Een nieuwe tentoonstelling herinnert aan het oorlogsverleden van Haerendaal in Haaren.
Haaren - Een klarinettist en trompettist spelen, gedichten worden voorgedragen en een gedenkkaars wordt ontstoken. Het is een stijlvolle, maar sobere plechtigheid: de opening van de zesde tentoonstelling die het oorlogsverleden van de Haarense Polizeigefängnis Haerendaal toont.
In de banken van de kapel zitten deze zaterdagmorgen de ex-gijzelaars en gevangenen naast geïnteresseerden, tijdens de ceremonie in de in 2000 opgerichte gedenkplaats. Deze herinnert aan de gijzelaars en verzets- of gewone gevangenen die hier in de Tweede Wereldoorlog vastzaten.
„Ik ben hier zo vaak geweest dat het nu wel een vertrouwde plaats is“, zegt Gisela Wieberdink-Söhnlein na de opening. Wieberdink zat rond haar twintigste in Haerendaal gevangen. Ze wijst op de gang waar ze in staat: „Hier liep ik altijd door naar de verhoorkamer. Nu is die toch minder groot dan-ie mij toen leek.“ Over haar tijd als gevangene schreef ze gedichten, die tijdens de opening door kinderen uit Esch worden voorgedragen. „Heel mooi gedaan“, volgens Wieberdink. „Je blijft hier komen om je medegevangenen te zien, maar het worden er wel steeds minder.“
Kracht van het woord
Het thema van de tentoonstelling is dit jaar ‘De Kracht van het Woord’. Waarbij de organisatie talloze schrijfsels heeft uitgekozen om te laten zien wat zich afspeelde in de gevangenis, van brieven tot gedichten.
„Soms ging er meer illegale post naar buiten dan de bewaarders wisten“, zegt medeorganisator Antoon van Hedel. „Soms per dag circa zevenhonderd illegale en nauwelijks tachtig stuks aan legale brieven. Zo kwam er een dame hier met een kinderwagen, die weer naar buiten ging met de baby op een bedje van brieven.“ Vandaar het thema, legt hij uit, want het geschreven woord was er als brenger van hoop.
„Hier is dan ook de voorloper van Loesje ontstaan“, glimlacht Van Hedel. „Pater Henri de Greeve schreef hier teksten als ’Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Zo ontstond er een lichtpuntje in angstige dagen.“
De tentoonstelling is elke eerste woensdag van de maand geopend, van 10.00 tot 16.00 uur en tot en met 6 december. In juli en augustus is er elke woensdag é 2 euro een rondleiding om 10.00 uur. Afspraak: 0411-621336.
Bron: Brabants Dagblad door Bas Vermeer