Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Verwondering, Verlichting, Verlangen

Tot 1 oktober 2006

Opnieuw zijn dit jaar op Fort Hoofddijk werken van mensen met een verstandelijke beperking te zien. Dit jaar zijn er naast keramiek ook gedichten tentoongesteld die gemaakt zijn in het kader van het universitaire jubileum.

Gedichten over Verwondering en Verlichting

De gedichten die in de tuin te zien zijn, zijn geselecteerd in het kader van het 370-jarig lustrum van de Universiteit dat als thema Verlichting en Verwondering heeft.

Deze gedichten zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking, werkend in diverse dagcentra in Nederland en België. Een aantal van de 16 gedichten is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt en sommige van de schrijvers hebben het thema (Verwondering, verlichting en natuur) wel heel letterlijk opgevat, zoals Dwight Veira die schrijft:

Verwondering, verlangen, verlichting

Waar die woorden vandaan komen

Dat weet Joost

Dit eenvoudige gedicht, dat bij de uitgang aan de Leuvenlaan staat, plaatst de universitaire wereld met al haar nadruk op kennis en weten op een prachtige manier weer even met beide benen op de grond.

Eenzelfde relativering en eenvoud zijn terug te vinden in alle gedichten die in de tuin te zien zijn. Het is kenmerkend voor mensen met een wat wij verstandelijke beperking noemen, dat ze de wereld om hen heen op een heel directe, vaak onbevooroordeelde manier waarnemen. Ze leggen hun wereld vervolgens zonder terughouding vast of dat nou in tekst of in beeld is. Het gedicht `Blijf nog even' van Judith Pijnenburg is daar een prachtig voorbeeld van. U vindt het op het grasveld vlak bij de uitgang.

Bijzonder is ook het gedicht van Sandra over de regenboog. Hij maakt haar blij, maar moet niet te lang blijven want `Ik wil dat de zon weer schijnt.' Een andere dichter schrijft: `Ik heb de aarde het liefst als ze gewoon is'.

Zeehond

Het keramische werk is geplaatst op sokkels lang het pad van de Vlinderhof naar de Systeemtuin en een drietal werken staat op de kop van het Geurgazon van de Thematuin.

Veel van de dierfiguren zijn op een heel primaire manier weergegeven en laten vaak de essentie van het dier zien zoals de maker dat ervaren heeft.

Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de twee opvallende zeehonden die aan het einde/begin van het pad staan. Wat overgebleven is, zijn de glimmend donkergrijze kleur en een taps toelopende vorm.

Informatie

De gedichtententoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Stichting AGO. De keramiek is afkomstig van Atelier De Wijde Doelen in Utrecht. Het werk is tot 1 oktober te zien op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijzen bedragen EUR 5,- voor volwassenen, EUR 4,- voor 65+ en EUR 1,50 voor kinderen van 4-12 en houders van een U-pas. Houders van een Museumkaart hebben gratis toegang. De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijnen 11 en 12. Voor meer informatie 030-2535455 of www.botanischetuinen.uu.nl