Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Herinneringen aan het Ierse landschap

Zaterdag 10 juni 2006 - BREDA – Bredanaar Tomás de Faoite (50) verlangt in zijn gedichten terug naar de plaats waar hij opgroeide, de Boyle vallei in Ierland. Herinneringen aan duistere, Neolitische begraafplaatsen, het Ierse landschap, de stilte en zijn familie beheersen zijn tweede dichtbundel die vandaag wordt gepresenteerd in Breda.

Tomas de Faoite (l) presenteert vandaag zijn tweede dichtbundel 'Groene vader'.
Op een goede dag in 1985 besloot de Ierse verzekeringsagent Tomás de Faoite - spreek uit Fwuut - dat hij genoeg had van zijn werk. Van de ene op de andere dag veranderde de werknemer in een vrij mens.

De Faoite: „Ik zag mezelf dat werk niet nog twee jaar doen. Ik gooide mijn leven met een ruk om en vertrok naar Griekenland. Hup! In een keer het diepe in. Geld zou ik met allerlei baantjes verdienen. Het vrije leven beviel me goed. Vijftien jaar geleden ging ik vanuit Griekenland op bezoek bij een vriend in Breda. Het was de bedoeling dat ik een paar maanden zou blijven, maar ik ben nooit meer weggegaan.“

Geboorteplaats

De Faoite voelt zich goed thuis in Brabant. „De mensen zijn hier open en vriendelijk. De stad verandert ook steeds. Alles blijft in ontwikkeling, terwijl in mijn geboorteplaats Dowth alles nog precies hetzelfde is als twintig jaar geleden. Ik ben verbonden met Ierland, maar woon liever hier.“ De plaatsnaam Dowth, gelegen aan de rand van de Boyle vallei, betekent plaats der duisternis.

Het gebied is doordrenkt van de begraafplaatsen en crematoria uit de prehistorie. Steenkringen, duizenden jaren oude botten van dieren en mensen, pijlpunten en bovendien sporen van de beroemde slag aan de rivier de Boyle in 1690 waar de protestantse Willem III van Oranje de katholieke koning Jacobus de Tweede versloeg. De Faoite fungeerde in zijn jeugd als gids voor toeristen die het gebied bezochten. En ook nu gidst hij als dichter zijn lezerspubliek langs ‘de rechtop staande stenen’, ‘ oude schapen’ en de resten van een ‘druïdentempel’.

Vooral in zijn debuut ‘Dust’ uit 1997 is zijn jeugd een grote inspiratiebron. De tweede bundel ‘Groene vader’ roert ook andere onderwerpen aan zoals de dood van zijn moeder, de lente, vogels en onvrede met de wereld. De Faoite: „Het zijn geen therapeutische schrijfsels. Ik laat in dichtvorm mijn ideeën over bepaalde gebeurtenissen zien, maar dat wil niet zeggen dat het mijn echte gedachten zijn.“

Ierse landschap

De stijl van de Ierse Bredanaar is direct en - buiten specifieke details uit zijn jeugd en het mystieke Ierse landschap - voor iedereen goed te begrijpen. De teksten zijn vertaald door de Bredase schrijver Robert Vacher.

Vandaag dragen zowel De Faoite (in het Iers) als Vacher (in het Nederlands) vanaf 17.00 uur gedichten voor bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers. De voordracht betekent tevens het afscheid van het oude pand op nummer 330 aan de Ginnekenweg.

De boekhandel verhuist morgen naar het nieuwe winkelpand op nummer 269. Van 12 juni tot en met 24 juni zijn er diverse literaire activiteiten in of nabij de boekwinkel.

Op vrijdag 23 juni wordt de zaak officieel geopend door burgemeester Peter van der Velden. Voor het complete overzicht zie: http://www.kemhol.nl.

Morgen treedt De Faoite tevens op tijdens het dichtersfestival bij uitgeverij De Geus dat zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden.


Bron: BN De Stem doorRob Musters