Moerbeke herdenkt Anton van Wilderode
Donderdag 15 juni 2006 - MOERBEKE (B) – Ook dit jaar wordt de dichter/priester Anton van Wilderode herdacht. Dat gebeurt op woensdag 28 juni bij zijn graf op het kerkhof in Moerbeke.
Het beeld van Anton Van Wilderode bij de Collegekerk in Sint Niklaas. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
Vorig jaar woonden veel Zeeuws-Vlamingen deze herdenking bij. Van Wilderode kwam regelmatig naar Hulst en schreef vele gedichten en vertaalde klassieke werken. 28 juni is de geboortedag van Anton van Wilderode, pseudoniem van Cyriel Coupé (28juni 1918-15 juni 1998). Zijn vader was de dorpsdichter van Moerbeke-Waas. Cyriel werd priester gewijd in 1944 en schreef gedichten in klassieke vorm, met waardehechting aan vorm, metrum en rijm. De thema’s: religieuze meditatie, historische verbeelding, reizen, verhalende gedichten over het Waasland, zijn dorp, zijn familie en de natuur.
Anton van Wilderode heeft zijn stempel gedrukt op het letterkundige, cultureel leven in Vlaanderen na de tweede wereldoorlog. Deze grote Vlaams dichter begint steeds meer bekend te worden in Zeeuws-Vlaanderen. Zijn gedichten over de streek en de natuur zijn nauw verwant met het Zeeuws-Vlaamse landschap.
Van Wilderode schreef vele gedichtenbundels. Zijn laatste gedicht was ‘De dag sneeuwt dicht’ in1998. Na zijn dood verschenen nog drie bundels: Volledig dichtwerk (gebundelde gedichten), Reizend naar het licht en Nagelaten gedichten. Van Wilderode werkte vijftien jaar aan de vertaling van het volledige werk van Vergilius. Hij voelde zich aangetrokken tot deze dichter uit de klassieke oudheid. Hij was leraar klassieken aan het bisschoppelijk college in Sint Niklaas. Hij ontving verschillende literaire prijzen.
De herdenking woensdag 28 juni bij het graf (kerkhof Drongenbeek in Moerbeke) begint om 19.00 uur in de Antoniuskerk van Moerbeke. Hier wordt tijdens de offerande een herinneringsprentje met onuitgegeven gedicht van Anton van Wilderode uitgereikt.
Aansluitend volgt de uitreiking van de herdenkingsprijs Anton van Wilderode. Vorig jaar ging deze prijs naar hotel de Dikke van Dale in Sluis, waar een speciale Anton van Wilderodekamer is ingericht.