Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ruzie over liefdesgedichten duurt voort

LELYSTAD - De liefdesgedichten van Nel Benschop mogen niet worden gepubliceerd, omdat ze gaan over haar relaties met getrouwde mannen. Dat zei de advocaat van haar pleegzoon donderdag tijdens een kort geding in Lelystad. De pleegzoon eist het werk van zijn moeder ook terug, maar cd-producent Willem Hooijer piekert daar niet over.

De pleegzoon, Dick Smits, benadrukte na afloop dat in tegenstelling tot wat verklaringen van zijn vrouw en van een vriendin van Benschop suggereren, geen sprake is geweest van seksuele relaties. De gedichten gaan volgens hem over de liefde die de ongehuwd gebleven dichteres tweemaal in haar leven voor een getrouwde man had opgevat, maar waaraan zij op grond van haar geloofsovertuiging niet heeft toegegeven.

Benschop werd bekend door haar bundels met religieus getinte gedichten, waarvan er honderdduizenden over de toonbank gingen. De dichteres overleed in januari 2005 op 87-jarige leeftijd, volgens haar pleegzoon aan de gevolgen van dementie. De dichteres overhandigde in februari 2001 een bundel met de veertig jaar oude gedichten aan Hooijer. Hij zegt dat hij toestemming van haar heeft om de gedichten op cd te publiceren. De pleegzoon betwist dat.

Benschop wilde volgens de pleegzoon dat de gedichten niet werden gepubliceerd, maakte zijn raadsman Arjan Maes duidelijk. De vrouw van de tweede grote liefde van de dichteres leeft nog. Uit respect voor die vrouw mogen de liefdesgedichten niet in de openbaarheid komen, meent haar pleegzoon.

De rechter probeerde beide partijen nog tot een compromis te bewegen, maar tevergeefs. Hij doet op vrijdag 23 juni uitspraak.