Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Liedjes Enzo voor de zomer


Het zomerseizoen wordt zondagmiddag in de Almelose bibliotheek aan Het Baken ingehaald met een bijzonder theaterprogramma: Liedjes Enzo.

Liedjes Enzo is een mix van muziek en humoristische teksten en gedichten van Peter Schoof, Hans Jansen en het lichtdichtgenootschap de Keerkring. De twee deden in het verleden al meerdere projecten samen.
Dit jaar is het plan om de seizoenen te begroeten met theater. ‘We vonden het niet leuk om het publiek iedere keer dezelfde gezichten te laten zien, dus zochten we andere mensen erbij. En dan kom je al snel op een lichtdichtgenootschap als de Keerkring’, aldus Schoof.
Met de bijdragen van de vijf dichters van de Keerkring en een muzikale gast, is iedere aflevering van Liedjes Enzo uniek. Zondagmiddag draait het om het liedje in het gedicht - of het gedicht in het liedje.
De teksten zijn soms actueel, zoals het lied de Mont Ventoux, soms nostalgisch, soms slaan ze terug op de stad Almelo. Veel werk is door de mensen die optreden zelf geschreven en of gecomponeerd. Een deel is geselecteerd werk van grote Nederlandse tekstschrijvers als Yvo de Wijs en Drs. P. Speciale Gast Frank van Nus (ook verdienstelijk als dichter) speelt liedjes als ‘In de trein' en ‘De Muppetshow’.
Voor de voetbalhater is het theaterprogramma Liedjes Enzo wellicht een aardig alternatief voor een overdaad aan voetbal. Maar daar is het de initiatiefnemers en medewerkers niet om te doen. ‘Daar hebben we niet eens over nagedacht’, meldt G. Haverkort van De Keerkring. ‘We brengen Liedjes Enzo rond de 21ste maart, juni, september en december, en dat is toevallig nu. Ik denk niet dat er iemand om wegblijft.’
Het weer is wellicht wel een factor, meent Haverkort. ‘Peter van Straaten (cartoontekenaar/schrijver, red.) had het ooit over modern weer. Het is volgens hem modern weer als het niet regent, niet sneeuwt, niet mist en de zon ook niet schijnt. We moeten dus een beetje modern weer hebben zondag.’

Liedjes Enzo is gratis toegankelijk. Wie zin heeft, komt kijken. ‘Zomaar voor de aardigheid’, aldus de initiatiefnemers. ‘Gratis is ook wel een keer leuk toch?’ Liedjes Enzo begint om 15.00 uur.