Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Liefdesgedichten Benschop blijven prive

LELYSTAD (ANP) - De liefdesgedichten die de Nederlandse dichteres Nel Benschop schreef over haar relaties met getrouwde mannen, mogen niet worden gepubliceerd. Dat heeft de rechter in Lelystad vrijdag bepaald.
Volgens hem is er geen bewijs dat Benschop toestemming heeft gegeven voor verspreiding van de rijmpjes op een cd.

Benschop werd bekend door haar religieus getinte gedichten. Ze overleed in januari 2005 op 87-jarige leeftijd. De dichteres overhandigde in februari 2001 een bundel met veertig jaar oude liefdesgedichten aan cd-producent Willem Hooijer. Hij zegt dat hij toestemming van haar heeft om de gedichten op cd te publiceren. Maar haar pleegzoon Dick Smits betwist dat en sleepte Hooijer voor de rechter.
De rechter heeft Smits in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is er geen bewijs dat Benschop haar gedichten openbaar wilde maken. Sterker nog, in het tv-programma Villa Felderhof in 1997 en in de Groene Amsterdammer in 2001 gaf ze nog aan schroom te voelen voor publicatie.
De rechter vindt dat de cd-producent onzorgvuldig heeft gehandeld door niets op papier te hebben. Hij vraagt zich bovendien af of Benschop, die volgens haar pleegzoon overleed aan dementie, destijds in staat was haar eigen wil te bepalen.
De rechter vindt overigens niet dat Hooijer de gedichten terug moet geven aan de pleegzoon. Benschop gaf de bundel namelijk aan hem met een briefje ,,ten behoeve van een te maken cd''. Ze heeft daarna ook zelf de cd ingesproken en foto's aangeleverd voor de cd-hoes.