Literaire wandeling Helmond uitgebreid
HELMOND – Enkele toevallige voorbijgangers sluiten zich aan bij de groep en kijken verbaasd naar de gevel van hotel St. Lambert. De wind heeft vat gekregen op een groot wit laken, waardoor een deel van de te onthullen tekst al zichtbaar is.
Dan verschijnt Jacques Vriens voor een bovenraam om het hele laken weg te halen. ’Ik was kind en mocht elke dag logeren in mijn eigen huis’ staat er nu te lezen. De uitbreiding van de literaire wandeling in Helmond met vijftien nieuwe plekken is nu officieel in gebruik genomen.
Jacques Vriens
Niet toevallig kwam literair Helmond gisteren juist bijeen in hotel St. Lambert. Onlangs ontving Jacques Vriens de tweede oeuvreprijs, onderdeel van de tweejaarlijkse literatuurprijs Helmond. Vriens woonde in zijn jeugd in het hotel. Hij schreef er een gedicht over, dat binnen bij de ingang van het restaurant hangt. De eerste regels prijken groot aan de buitenmuur.
De eerste oeuvreprijs was aanleiding voor het opzetten van de literaire wandeling. Die ontstond in oktober 2004 op initiatief van de openbare bibliotheek, literair café en hoofdsponsor gemeente. Een gedicht van eerste winnaar Hans van de Waarsenburg kwam te hangen op de plek waar het over ging: de Noord-Koninginnewal. Één tekst was wel erg magertjes, zodat het idee van de literaire wandeling ontstond.
Het was logisch dat met de uitreiking van een nieuwe prijs de route zou worden uitgebreid met onder meer een gedicht van de winnaar en ander nieuw werk op nieuwe plekken. Behalve het hotel zijn dat onder meer het kasteel, Lambertushof en een aantal winkels in het centrum.
Soms zijn ze speciaal voor de wandeling geschreven. Omdat de initiatiefnemers geen passend vers konden vinden, maakte Harm Savenije bijvoorbeeld speciaal werk voor een juwelierszaak. ‘Carpe diem, pluk de dag. en ja, de nacht’, dichtte Eindhovenaar Herman Pieter de Boer over het Bavaria House.
In andere gevallen is het bestaande poëzie die op een geschikte locatie hangt. Zo kreeg de in 2003 overleden Piet Swinkels, die onder meer veel recensies voor deze krant schreef, een passende plek bij ’t Speelhuis.
Onderdeel van de wandeling is dat er op de veertig houten zitbanken in het centrum een kort gedicht of een citaat komt te staan. In de Ameidestraat is daarmee al een begin gemaakt.
De literaire wandeling, inclusief teksten, staat in een boekje op zakformaat. Het is voor drie euro verkrijgbaar bij de bibliotheek en de meeste plekken waar de gedichten hangen.
Bron: Eindhovens Dagblad door Wim Poels
13 april 2006