Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dingemanse wint Maerlant Poëzieprijs

door Rob Paardekam

KATS - Dichter Hans Dingemanse uit Goes heeft zaterdag de eerste (Jacob van) Maerlant Poëzieprijs gewonnen. Juryvoorzitter Frits van Oostrom noemde zijn gedicht ’Slik bij Kats’ meesterlijk. Eind vorig jaar kondigde de stichting Kunstspoor Noord-Beveland aan een poëzieprijs in het leven te roepen. De prijs werd vernoemd naar de dichter Jacob van Maerlant. Die is vooral bekend van de Spiegel Historiael. Voor zijn beschermheer, de Zeeuwse edelman Nicolaas van Cats, schreef hij rond 1226 Der naturen bloeme. Hij verbleef, zo wordt aangenomen, op het kasteel van de heren van Cats.

De eerste editie van de amateur dichtwedstrijd leverde ruim 180 gedichten van 91 schrijvers op. Per persoon konden maximaal drie gedichten worden ingezonden. Juryvoorzitter en Van Maerlant-kenner Frits van Oostrom sprak zaterdag tijdens de uitreiking van een behoorlijk niveau. Toch sprong één dichter er bovenuit: Hans Dingemanse. De Goesenaar zag zijn drie gedichten bij de beste vijf komen, zonder dat de jury dat overigens wist. Die kreeg ze allemaal zonder naam te lezen. De twee andere genomineerden, beide met één gedicht, waren Arnold Parre uit Middelburg en Nell Nijssen uit Goes.

Dingemans zegt blij te zijn met de erkenning die hij kreeg. Zelf vond hij ’Slik bij Kats’ ook het beste van de drie gedichten die hij instuurde. Hij toont zich wel kritisch over het algemene niveau. Van de ongeveer twintig net niet genomineerde gedichten die zaterdagmiddag werden voorgelezen, vond hij de helft slecht. Ook van de twee gedichten die naast de drie van hem waren genomineerd, kon maar één hem echt bekoren.

De vraag is of Dingemanse, die in Zeeland al behoorlijk bekend is, nog wel een amateurdichter genoemd kan worden. Zelf vind hij van wel, al geeft hij toe dat hij op het randje zit. „Maar ik heb nog niet gepubliceerd, en dan wordt je meestal nog als een amateur gezien.“

De Goesenaar hoopt over niet al te lange tijd een bundel te kunnen presenteren, maar volgens hem staan de uitgevers niet in de rij, omdat dichtbundels over het algemeen slecht verkopen. „Mensen luisteren liever naar poëzie.“

Aan de door Dingemanse gewonnen prijs is een bedrag van vijfhonderd euro verbonden. Van de beste gedichten die zijn ingezonden, wordt later dit jaar een bundel uitgebracht.